1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ОСТАННЯ РЕДАКЦІЯ ЗАКОНУ «ПРО...

ОСТАННЯ РЕДАКЦІЯ ЗАКОНУ «ПРО ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ» ПОВИННА СТИМУЛЮВАТИ ГРОМАДИ ДО СТВОРЕННЯ ТАКИХ ОБ’ЄКТІВ У СЕБЕ

Другий етап децентралізації не тільки поділив країну на нові адміністративно-територіальні одиниці, а й поставив дуже важливе питання розвитку новоутворених громад. Центральна влада, передаючи багато повноважень органам місцевого самоврядування, прийняла низку нормативних актів, які повинні стимулювати економіку на місцях. Одним з таких документів став Закон «Про індустріальні парки».

Головна мета закону – стимуляція створення компактних кластерів, точок економічного, промислового зростання з відбудовою необхідної інфраструктури на одній території. В остаточній редакції статтями закону регулюються види діяльності, що дозволені на території індустріальних парків:

  • переробна промисловість;
  • наукова діяльність;
  • переробка промислових та побутових відходів;
  • діяльність у сфері інформації та телекомунікації.

Також закон надає вичерпний перелік об’єктів, що можуть розташовуватися на території індустріального парку:

  • офіси управління індустріальним парком, навчальні заклади, наукові парки, лабораторії з розвитку інноваційних технологій, акселератори;
  • пожежні частини;
  • багатоцільові зали для проведення наукових конференцій;
  • інженерні будівлі та споруди;
  • озеленені території;
  • виробничі, складські будівлі, об’єкти логістичної інфраструктури;
  • об’єкти поводження з відходами;
  • інші об’єкти, не заборонені законодавством.

У тексті закону встановлюється розмір ділянки, що виділяється під індустріальні парки (не менш ніж 10 гектарів та не більш ніж 1000 гектарів), надається право на створення інженерних, кабельних, трубопровідних мереж, необхідних для функціонування індустріальних парків власникам земельних ділянок, гарантується звільнення від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва в разі використання земельних ділянок для розміщення парків тощо. Також установлений найменший строк функціонування індустріальних парків – 30 років.

Для здійснення державної політики щодо створення та роботи індустріальних парків до 1 січня 2025 року планується організація вповноваженого владного органу, а до його появи функції регуляції на себе бере Міністерство економіки України.

Але найголовнішими нововведеннями саме закону № 1710-IX – останнього з тих, що вносив правки до Закону «Про індустріальні парки» – є введення стимулів для створення індустріальних парків. Саме ця новація повинна зацікавити громади брати участь у програмі.

Згідно з останньою редакцією Закону держава взяла на себе такі зобов’язання: надання коштів на безповоротній основі для побудови індустріального парку, компенсація позиками відсоткової ставки за кредитами, компенсація витрат на підключення та приєднання до інженерно-транспортних мереж, податкові та митні стимули. Загалом на програму протягом 2022–2026 років планують виділити мінімум 2 мільярди гривень. Точна сума видатків буде встановлюватися Урядом у бюджеті кожного року, зокрема, у 2022 році це
400 млн грн.

Такі умови від держави вже привернули увагу громад України: наразі реалізується понад 50 проєктів.

На сьогодні до реєстру індустріальних парків(ІП) входять 2 ІП Одеської області:

– IPark – ініціатор – Андрій Ставніцер, Валентина Мушинська, керуюча компанія – ТОВ «ТІС» (включено до Реєстру ІП 01.09.2014) – c.Візирка, зем. ділянка – 16 га. Пріоритетними напрямами діяльності парку є переробна, приладобудівна, автомобілебудівна, електронна, електротехнічна промисловості;

– Подільськ – ініціатор – Подільська міська рада (включено до Реєстру ІП 22.03.2019) – земельна ділянка – 31,1 га (керуючої компанії немає). Функціональне призначення парку враховує промисловий профіль міста, доступну сировинну базу та рівень кваліфікації населення. Пріоритетні галузі: переробна промисловість (первинна та вторинна переробка сільськогосподарської сировини, виробництво харчових продуктів) та логістика (створення транспортно-логістичного центру з можливим відкриттям митно-ліцензійного складу).

За ініціативи голови обласної державної адміністрації Сергія Гриневецького, керівництвом ОДА проведено робочі зустрічі з ініціаторами створення та керуючими компаніями ІП «iPARK» та ІП «Подільськ» в результаті чого, намічено шляхи розвитку індустріальних парків регіону.