1. /
  2. Новини
  3. /
  4. В БОЛГРАДСЬКІЙ РДА ОБГОВОРИЛИ...

В БОЛГРАДСЬКІЙ РДА ОБГОВОРИЛИ АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ РОЗВИТКУ РАЙОНУ

24 грудня на колегії Болградської районної державної адміністрації, яку провів голова Болградської РДА Геннадій БАМБУРА, розглянули рівень середньої заробітної плати на підприємствах Болградського району.

За даними Державної служби статистики середня заробітна плата штатних працівників в Україні у жовтні 2021 року становить 14 045 грн, в Одеській області – 12 245 грн.

За результатами проведеного за розрахунковими даними аналізу середньої заробітної плати у розрізі районів та територіальних громад рівень середньої заробітної плати у Болградському районі за січень–вересень 2021 року найнижчий серед районів області та становить 8 841 грн.

Під час наради директор Департаменту економічної політики та стратегічного планування Дмитро РАДУЛОВ зазначив, – «У третьому кварталі найвищий рівень середньої заробітної плати у територіальних громадах Болградського району становив від 7 159 грн до 9 712 грн, у тому числі більше 9 000 грн у таких ТГ:

– Бородінська селищна – 9 712 грн (ТОВ «Іскра ТМ» – 17 955 грн), ТОВ «Правда» –   13 291 грн, ПРАТ «Дружба» – 12 578 грн;

– СВК «Бесарабський» – 9 745 грн,  ПАТ «Зоря» – 19 005 грн.

Високий рівень середньої заробітної плати у галузі «сільське господарство» –  9 469 грн,  сприяв Бородінській громаді бути у лідерах району за зазначеним показником.

– Криничненська сільська – 9 601 грн, (філія «Колоніст» ТОВ «ВЕЛ» – 19 296 грн, СВК «Криничне» – 8 021 грн).

Хочу зауважити, що високий рівень середньої заробітної плати у громаді спостерігається передусім завдяки галузі «державне управління» – Криничненська сільрада – 12 438 грн,  або 42,4% загальної кількості штатних працівників у громаді. В інших територіальних громадах у III кварталі рівень середньої заробітної плати становить від 8 686 грн до 7 159 грн.».

Окрім того, Дмитро Дмитрович наголосив на досить гострій проблемі, а саме на питанні заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах району, яка на 1 грудня 2021 року становить 5,6 млн грн, що на 1,8 млн грн менше ніж на 1 листопада поточного року завдяки погашенню заборгованості на ДП «ДГ імені М.І. Кутузова ІВПІМ НААН» у сумі 2,1 млн грн.

Збільшення заборгованості вже тривалий час спостерігається на підприємствах, зареєстрованих на території Бородінської селищної територіальної громади, а саме: ТОВ «Агро Юг» – 1,1 млн грн, ПРАТ «Грона» – 0,8 млн грн.

Ще одним проблемним питанням є розмір орендної плати до грошової вартості орендованої земельної частки/паю, який становить 3,23% та є найнижчим серед районів (по області – 6,04%).

У розрізі територіальних громад: Кубейська сільська – 3,62%, Арцизька міська – 3,58%, Болградська міська – 3,31%, Городненська сільська – 3,24%, Тарутинська селищна – 3,22%, Бородінська селищна,  Василівська сільська – 3,18%, Криничненська сільська,  Павлівська сільська,  Теплицька сільська – 3,0%.

Після завершення засідання колегії, відбулась робоча нарада з керівництвом районної державної адміністрації та головами територіальних громад Болградського району, під час якої розглянули низку актуальних питань, які сприятимуть розвитку району та регіону в цілому. Зокрема, питання проведення інвентаризації водних об’єктів, лісових ресурсів, об’єктів комунальної та державної власності, що знаходяться на території району.

Наразі, на території Болградщини проведена інвентаризація 3446,9987 га земель лісогосподарського призначення; інвентаризація 111 ставків та водосховищ, а також 49 струмків та річок, що складає 100% об’єктів водного фонду по Болградському району, що підлягає інвентаризації; об’єкти комунальної та державної власності проінвентаризовано у повному обсязі.

«Стратегічне планування є систематичним процесом прийняття ключових рішень для організації, яка успішно процвітає та розвивається, тому одним із вкрай важливих питань є розробка програм соціально-економічного розвитку району, територіальних громад, та стратегій розвитку територіальних громад», – зауважив Дмитро РАДУЛОВ.

На сьогодні, затверджена Програма економічного і соціального розвитку Болградського району на 2021-2022 роки. Що стосується стратегічних програм у територіальних громадах району, на 2021 рік в Болградському районі – затвердили 8 ТГ, не затвердили – Арцизька, Бородінська. Наразі громадами розробляються плани/програми соцекономрозвитку на 2022.

Важливим також є розробка стратегій розвитку територіальних громад. З 10 громад Болградського району: 8 громад розробляють (Арцизька, Болградська, Бородінська, Василівська, Городненська, Криничненська, Павлівська, Тарутинська); 2 громади залишились без стратегічних документів (Кубейська, Теплицька).

В результаті конструктивного діалогу, прийняті відповідні рішення та намічено подальші кроки вирішення проблемних питань району