1. /
  2. Новини
  3. /
  4. День вшанування пам’яті дітей...

День вшанування пам’яті дітей – жертв агресії

За рішенням Генеральної асамблеї ООН 4 червня у світі відзначається Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії.

Згідно з постановою Верховної Ради України від 1 червня 2021 року № 1490-ІХ 4 червня в Україні є Днем вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України.

Починаючи з 2014 року через військову агресію українські сім’ї та діти перебувають у постійній небезпеці, отримують травми, поранення і втрачають життя. З 2014 року по червень 2021 року загинуло щонайменше 240 дітей.

Станом на 2 травня 2024 року Офісом Генерального прокурора зафіксовано 1311 випадків поранення дітей та 545  фактів загибелі дітей.

Будь-які слова зайві, коли у 21 столітті гинуть діти – від ракет і снарядів, від мін і під руїнами. В центрі Європи гине наше майбутнє…Ми ніколи не пробачимо, і завжди будемо пам’ятати, адже памʼять про українських загиблих дітей буде вічним шрамом та однією з найболючіших сторінок нашої історії.

4 червня 2022 року першою леді Оленою Зеленською було започатковано щорічне проведення акції «Голоси дітей», присвяченої пам’яті маленьких українців, чиє життя забрала війна.

Пам’ять кожної дитини – жертви агресії вшановується в Україні прив’язуванням на дерева дзвіночків, що символізують голоси вбитих діточок,  які  будуть вічно звучати в серцях українців.