1. /
  2. Новини
  3. /
  4. УРЯД СПРОСТИВ ПОРЯДОК НАДАННЯ...

УРЯД СПРОСТИВ ПОРЯДОК НАДАННЯ ГРАНТІВ НА СТВОРЕННЯ АБО РОЗВИТОК ПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ

Уряд України розширив можливості грантової програми для створення переробних підприємств «Переробка». Вже незабаром бізнес, який зареєстрований, працює чи планує розпочати роботу на деокупованих територіях, отримуватиме гранти на розвиток своїх переробних підприємств. А частина внесків отримувачів грантів може бути компенсована з місцевих бюджетів.

Відповідне рішення Кабінет Міністрів України ухвалив на засіданні 28 липня Постановою № 780.

Згідно з рішенням, відтепер гранти видаватимуться також підприємствам, що працюють на територіях, включених до Переліку територій, на яких велися бої і для яких визначено дату завершення бойових дій чи тимчасової окупації. Для отримання грантів такими підприємствами передбачено більш спрощені умови: заявники для перемоги в конкурсі мають набрати під час оцінювання заяв від 20 до 50 балів (для всіх інших показник залишається від 30 до 50 балів). Окрім того, в разі рівності балів гранти пріоритетно надаватимуться саме підприємствам, що працюють на деокупованих територіях.

Крім того, важливою новацією, затвердженою Урядом, є можливість компенсації за рахунок місцевих бюджетів чи інших зацікавлених сторін до 50% (на деокупованих територіях – до 75%) коштів, які мають внести отримувачі грантів. Ця компенсація може здійснюватись в тому числі в рамках регіональних чи місцевих кредитних програм.

Постановою Уряду схвалено й інші зміни до Порядку надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств, зокрема:

  • гранти на переробку видаватимуться не лише через Ощадбанк, але й через інші банки, в яких держава володіє більше 50% акцій. Це зробить отримання грантів більш зручним для бізнесу;
  • діятимуть більш жорсткі вимоги до відповідності критеріям заявника (наприклад, відсутність податкового боргу, інформації про корупційні дії, шахрайство і т.д) та проєкту (життєздатність бізнес-ідеї; реалістичність бізнес-плану і т.ін);
  • встановлено чіткі вимоги до розміру заробітної плати працівників, для яких створюються робочі місця;
  • заявники-акціонерні товариства мають подавати відомості про власників понад 25% акцій;
  • на грант не мають права претендувати суб’єкти господарської діяльності, в яких керівник, засновник чи бенефіціар є керівником, засновником чи бенефіціаром більше п’яти суб’єктів оподаткування.

Нагадаємо, програма для розвитку переробних підприємств «Переробка» є складовою Урядового проєкту єРобота. За умовами програми, держава надає гранти у розмірі до 50% вартості проєкту. Підприємці, які отримали кошти, зобов’язані протягом 3 років сплатити податки та ЄСВ у розмірі гранту та створити певну кількість робочих місць, в залежності від отриманої суми гранту.