1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Верховна Рада України ухвалила...

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні законопроєкт №9165

Він надає громадянам України можливість самостійно обирати в Дії проєкти розвитку власних регіонів, які будуть профінансовані з Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР).

Раніше громадяни були позбавлені інструментів прямої участі у відборі таких проєктів.

«Цей інструмент є одним з елементів нашої політики залучення громадян до відбудови. Спільно з профільним комітетом вже напрацьовуємо низку рішень електронної та місцевої демократії для забезпечення прозорості та підзвітності органів місцевої влади перед громадянами.

Ми також плануємо системно переглянути логіку та механізми використання коштів ДФРР, разом з ініційованим нами переглядом Державної стратегії регіонального розвитку, яка має відповідати вимогам і викликам відновлення та модернізації країни.

Зокрема, з цією метою ми розробляємо Геоінформаційну систему відновлення і розвитку регіонів, яка в тому числі дозволяє оцифрувати процеси планування та моніторингу розвитку регіонів за індикаторами, які відповідають аналогічним європейським. Це стане основою для підготовки громад та регіонів до євроінтеграції та залучення фондів Євросоюзу для регіонального розвитку та досягнення цілей політики згуртованості», — зазначив Олександр Кубраков, Віце-прем’єр-міністр з відновлення України — Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.

Який алгоритм відбору проєктів?

1.Центральні, місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування подають свої проєкти на розгляд регіональних комісій. Зробити вони це зможуть через спеціалізовану онлайн платформу. Платформа має забезпечити прозорий та неупереджений відбір проєктів на регіональному рівні.

2.Регіональні комісії проводять попередню оцінку проєктів за низкою критеріїв, серед яких – соціально-економічний ефект проєкту, сталість, обсяг співфінансування тощо. Оцінка відбуватиметься з бальною системою, при цьому проєкти малих міст з населенням до 50 тисяч осіб отримають додатковий бал.

3.Проєкти, які набрали не менше 25 балів, передаються комісії Мінінфраструктури, яка перевіряє проєкти на відповідність законодавству та подає їх для відкритого опитування у застосунку Дія.

4.За результатами відкритого опитування формуються списки проєктів-переможців, а Мінінфраструктури подасть Кабінету Міністрів України відповідні пропозиції для розподілу коштів ДФРР.

Яким проєктам надається пріоритет?

Проєкти повинні бути спрямовані на розвиток, відбудову чи будівництво критичної інфраструктури, об’єктів житлово-комунального господарства, лікарень, ЦНАПів, центрів безпеки та укриттів, підсилення регіональної та локальної економіки в умовах викликів воєнного стану та /або створення умов для релокації виробництв.