1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Бізнес під час війни:...

Бізнес під час війни: 202 тисячі ФОПів за рік

Попри повномасштабну війну, українці продовжують активно розвивати малий бізнес. За останній рік в Україні від початку повномасштабного вторгнення РФ було зареєстровано понад 202 тисячі нових ФОПів. Більшість нових бізнесів відкриваються у сфері роздрібної торгівлі. Про це йдеться в даних Опендатабот.

Після початку великої війни, деякий час реєстри не працювали та відкрити ФОП було неможливо. Після відновлення можливості відкривати власну справу за допомогою Дії лише за першу добу було зареєстровано понад тисячу нових бізнесів.

Вже у квітні їх кількість зросла удесятеро — до 12,6 тисяч справ. Відтоді кількість нових ФОПів збільшувалася, сягнувши піку у вересні з 20,1 тисяч.

Найбільшу кількість нових ФОПів від початку повномасштабного вторгнення зареєстрували кияни — 29 тисяч. На Одещині їх кількість сягнула 12,5 тисяч.

Війна змінила також й напрямки діяльності малого та середнього бізнесів. Так, перед початком повномасштабного вторгнення перше місце за кількістю реєстрацій нових ФОПів посідав КВЕД «Комп’ютерне програмування, консультування та пов’язана з ними діяльність», а категорії «Надання інформаційних послуг» та «Надання інших індивідуальних послуг» обіймали третю та четверту позиції.

Очевидно, що відновлення ділової та бізнес активності допомагає тримати економічний фронт. І підприємці роблять для цього все можливе.