1. /
  2. Новини
  3. /
  4. 10 громад Одещини стали...

10 громад Одещини стали партнерками Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

19 липня 2022 року в Українському кризовому медіа-центрі за участі директора Місії USAID в Україні Джеймса Хоупа та заступника Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслава Негоди відбулася пресконференція: «Оголошення 40 громад-партнерок Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» у Закарпатській, Житомирській, Одеській та Рівненській областях».

Проєкт «ГОВЕРЛА» сприяє Уряду України у впровадженні децентралізації шляхом підтримки органів місцевого самоврядування, які повинні стати більш спроможними, підзвітними перед громадянами та такими, які здатні ефективно надавати послуги.

За результатами конкурсного відбору, проведеного Проєктом USAID «ГОВЕРЛА», було відібрано 40 громад, які стануть партнерками Проєкту, серед яких 10 територіальних громад Одещини: Арцизька, Балтська, Білгород-Дністровська, Болградська, Визирська, Доброславська, Кодимська, Саф’янівська, Чорноморська та Южненська територіальні громади.

Кожна партнерська громада отримає комплексну підтримку для покращення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування, вдосконалення управлінських практик, надання послуг та місцевого економічного розвитку. На основі оцінки спроможності громад та ІТ-аудиту USAID «ГОВЕРЛА» розробить індивідуальний план підтримки для кожної громади. Під час реалізації цих планів Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» надаватиме підтримку обраним громадам за допомогою різних інструментів, включаючи тренінги, вебінари, обмін досвідом та кращими практиками. Також органи місцевого самоврядування зможуть скористатися інструментом закупівель у натуральній формі, а місцеві громадські організації отримають доступ до грантових програм.

Одним із спікерів заходу від Одеської області було залучено голову Білгород-Дністровської міської ради, який розповів про ряд важливих проєктів, а саме: створення модульного містечка для внутрішньо переміщених осіб та центру надання адміністративних послуг в місті.

За словами В’ячеслава Негоди територіальним громадам, які не увійшли до громад-переможців Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», буде надаватиметься консультативна та методологічна допомога, що дозволить максимально використати потенціал Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Нагадаємо, у червні між Одеською обласною державною (військовою) адміністрацією та Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» підписано Угоду про наміри.