1. /
  2. Новини
  3. /
  4. 15 травня – День...

15 травня – День пам’яті жертв політичних репресій

Щороку в третю неділю травня ми схиляємо голови в жалобі перед нашими земляками невинними жертвами кривавого тоталітарного режиму.
В цей день ми вшановуємо пам’ять убитих і закатованих українців – жертв політичного терору радянської влади. Намагаючись позбавити наш народ душі, було сплюндровано, приречено на муки, голодну смерть у таборах, заслано в далекі безлюдні землі мільйони невгодних режиму людей – селян і робітників, учителів і священиків, науковців і письменників.
Особливо жорстокі репресії сталінський режим і його підручні здійснювали в Україні у 30-х роках. Зокрема у 1937-1938 рр.  в Україні було засуджено 197 617 осіб, із них на смертну кару – 122 237 громадян.
Упродовж кількадесят років радянська влада ретельно приховувала сліди своїх злочинів: на місцях поховань зводили режимні об’єкти КДБ, землю заливали бетоном, місцевість розрівнювали бульдозерами і висаджували там дерева.
А зараз, нинішня путінська росія повторно наслідує ці ганебні методи, фактично вчиняючи геноцид Українського народу у XXI столітті на українських землях.
Попри нелюдські знущання та величезні втрати, український народ зміг вистояти й здобути омріяну поколіннями незалежність. І сьогодні ми не маємо права відступати. Ми зобов’язані захистити свою державу, свою свободу, свій демократичний вибір, свій європейський вектор.
Вічна їм пам’ять! Вічна слава тим Героям, які живуть поруч з нами!
Слава Україні!