1. /
  2. Новини
  3. /
  4. економіка
  5. /
  6. ЗВЕРТАЄМО УВАГУ РАЙОНІВ ТА...

ЗВЕРТАЄМО УВАГУ РАЙОНІВ ТА ГРОМАД ОДЕСЬКОГО РЕГІОНУ!

Державною стратегією регіонального розвитку на 2021-2027 роки реалізовується ціль «Підвищення рівня конкурентоспроможності регіонів», в рамках якої передбачається поширення практики утворення центрів розвитку креативної економіки в містах різного масштабу та з різними соціально-економічними умовами.

У державному бюджеті на 2022 рік передбачено 200 млн грн на створення центрів креативної економіки. Створення Центрів дозволить підвищити інвестиційну привабливість регіону та сприятиме розвитку бізнесу у креативному секторі економіки.

Центри стимулюватимуть підвищення економічної активності в регіонах, культивуватимуть smart-підприємництво та сприятимуть зниженню безробіття та еміграції молоді. Планується, що вони включатимуть створення лабораторій, ІТ-школи, мікровиробництво, креативні простори для навчання та коворкінгу.

Пропозиції щодо переліків проектів формуватимуться місцевими державними адміністраціями, виконавчими органами місцевих рад та подаватимуться на затвердження Мінрегіону.

Серед основних умов надання фінансування є відповідність проекту зі створення центрів креативної економіки пріоритетам, визначених у програмних та стратегічних документах розвитку територій, наявність фінансово-економічного обґрунтування спроможності довгострокового функціонування центру креативної економіки, крім того, проекти повинні відповідати принципам безбар’єрності та строк їх реалізації не перевищує 2 роки.

Тобто, згаданий ресурс буде розподілятись на конкурсних засадах і отримають його громади, які найкраще спланували свій розвиток.

Тому, звертаємо увагу районних державних адміністрацій та територіальних громад Одеської області на врахуванні зазначеної інформації при затвердженні стратегічних документів.

Нагадаємо, що 17 березня Уряд затвердив Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для створення центрів креативної економіки – https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/208-2021-%D0%BF#Text